Izrael szebbik arca

A hírekben Izrael nagyon egyoldalúan szerepel - a konfliktus eltakarja a szebbik arcát. Ezt szeretném apránként bemutatni...

Friss topikok

Mechalcim - מחלצים

2009.06.13. 11:38 Amichay

Mint ahogy a Parasat Hasavua blogomban, az egyes hetiszakaszok neve héberül szerepel, ebben, a mai Izraelről szólóban is, a cim egy héber szó - esetünkben a Mechalcim, ami szó szerint mentőket jelent, de senki ne gondoljon a szirénázó mentőautókra - egy olyan, önkéntesekből álló egységről van, akiket akkor riasztanak, ha egy turista, valahol a "természet lágy ölén" veszélybe került. A sivatagban villámcsapás érte, vagy a hirtelen leszakadó esőből pillanatok alatt sebes folyóvá lett völgyben a víz életveszélyesen elsodorta, beleesett egy barlangba, vagy ehhez  hasonló kellemetlen helyzetbe került, ahonnan segitség nélkül aligha kerülne ki élve.

Izraelben évente kb. 500 ilyen eset fordul elő, a rendőrségi statisztika szerint, és közel 1500 ember köszönheti életét egy önkéntesekből álló csoportnak - ők a MECHALCIM.

Izrael kicsi ország, ötöde Magyarországnak, de igen változatos természeti adottságokkal rendelkezik. Északon, a Hermonon még sízni lehet, amikor Eilátban, a Vörös tengerben fürödni, Galileában majdnem európai növényzet van, a Negevben sivatag. Itt van a világ legmélyebb pontja, a Holt tenger, és akkor még a sokezer éves történelméről, annak tárgyi emlékeiről egy szót sem szóltunk.  A megszünni nem akaró háborús konfliktusok ellenére sok a külföldi turista, de a veszélyes helyekre inkább izraeliek mennek. Mert az izraeliek imádnak kirándulni, és végtelen kiváncsiságukban a veszéllyel sem számolnak, sok esetben.

A rendőrség szervezi, de a hatszáz fős mentő-alakulat csupa önkéntesből áll. Az amúgy mérnök, orvos, tehenész, számítógép-technikus, vagy tanár - az ország területén 12 egységbe szervezett mentők  állandó késszenlétben vannak. Egy SMS felboríthatja a családi programot, átszervezi a munkát, mert ezek az emberek arra vállalkoztak, hogy ha szükség van rájuk, akkor nem késlekednek - mennek menteni. Arra a kérdésre, hogy miért, tulajdonképpen nincs válasz.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Egy izraeli nehezen beszél arról, hogy másoknak segíteni boldoggá tesz, hogy ez az ország az összefogástól, az egymásért vállalt felelősségtől olyan sikeres.

Többnyire azt emlitik, hogy milyen sok energiát ad neki ez a munka. Annak is, aki maga rákos beteg, aki nap-nap után az életéért küzd, mégis marad az egységben, ameddig fizikailag képes rá - egy-egy sikeres mentés jobban gyógyít, mint a kemoterápia. 

Szólj hozzá!

Címkék: önkéntes életmentés

A bejegyzés trackback címe:

https://israelhayafa.blog.hu/api/trackback/id/tr201182424

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása